What's in a name? Ta Mara

Mara
Mara

 

Tamara: mijn naam. Zelf ben ik er nooit heel erg van onder de indruk geweest. Ik vond hem niet bijzonder sexy of intelligent klinken. Hij klonk mij vooral heel gewoon in de oren, of eerder: saai en nietszeggend.

 

Mijn moeder heeft mijn naam op de avond voor ik geboren werd, tussen de weeën door, bedacht. Dus heel schuldig voelde ik me nooit over het niet zo leuk vinden van mijn eigen naam.

 

Gelukkig noemt m’n broer me vaak liefkozend Mara. Veel beter... tot ik over Mara in het Boeddhisme leerde. Natuurlijk vind ik het nog steeds leuk als m’n broer me zo noemt, maar het boeddhistische beeld flitst sindsdien toch ook door m’n hoofd...zie het plaatje hierboven: Not a pretty sight.

 

En als ik je de betekenis van Mara geef, zul je het met me eens zijn dat je je liever niet zo noemt…al zal mijn broer me vroeger vaak zat een soort ‘Mara’ gevonden hebben. De figuur Mara staat in de boeddhistische psychologie symbool voor dat vervelende stemmetje in je hoofd, wat maar blijft tetteren en je tegenhoudt om de mooiste versie van jezelf te zijn. Het is het stemmetje van angst, twijfel, niet los kunnen laten, luiheid, jaloezie, ontevredenheid... om er een paar te noemen.  

 

Sinds een aantal jaar beoefen en verdiep ik mij in het Zen boeddhisme. Het heeft me veel gebracht en doet dat nogsteeds dagelijks. Ik heb ermee naar mijn eigen ‘Mara’ leren kijken en op een gegeven moment heb ik hem goed leren kennen in een periode waarin ik volledig op mezelf was teruggeworpen. Ik had geen werk meer en moest en wilde op veel vlakken opnieuw beginnen. De haiku, een Japanse dichtvorm die bij Zen veel wordt gebruikt, die ik toen schreef:

 

Teruggeworpen

Het grote vertrouwen bloeit

Eindeloze kracht

 

Met deze kracht en dit vertrouwen besloot ik om mijn diepste passie te volgen en voor mezelf te beginnen als trainer en coach. Ik, Tamara, ging dat gewoon doen. En Bam! Daar was Mara alweer om mij onderuit te halen: Wie dacht ik wel niet dat ik was?!... Alleen dit keer met weinig succes.

 

Ik hoorde wat hij te zeggen had, maar ging door met mijn plan. Dat plan werd om die reden concreter en concreter. En als je jezelf op de markt wil zetten, heb je een naam nodig. Eén ding was duidelijk: in ieder geval niets met mijn eigen naam erin. Dus zocht ik de naam in allerlei clichés. Naast het feit dat ik zelf al vervelend werd van het clichématige, waren websites met deze namen natuurlijk ook al lang vergeven; een niet onbelangrijk detail in deze tijd.

 

Maar welke naam dan?

Misschien moest ik toch, met tegenzin, iets met mijn eigen naam bedenken. Ik herinnerde me dat de Japanse taal, waar ik iets van mee had gekregen door Zen, veel korte klanken kent. Ta-Mara... misschien betekent Ta ook wel iets? Met google translate kwam ik er tot mijn grote verbazing achter, dat Ta in het Japans ‘Het was’ betekent: Ta Mara, Het was Mara! Als je Mara, met al haar pogingen om je klein te houden, doorziet en dus kan zeggen: ‘Het was Mara’, kom je er los van en word je vrij! Iets waar ik mezelf constant aan wil herinneren, want Mara ligt altijd op de loer! 

 

(Klik hier voor een mooi interview met Zen meester Jef Boeckmans over Mara)

 

Opeens vond ik mijn naam prachtig! En voelde ik trots! Dezelfde naam, een ander gevoel. En ik realiseerde me dat dit precies is zoals het in het dagelijkse leven ook gaat: het zijn je eigen oordelen en gedachten die bepalen hoe je je voelt! 

 

En zo is de naam ontstaan:

 

 Ta Mara Training

      

Het is oprecht een training om Mara te blijven zien. Een training die je je leven lang kunt blijven beoefenen voor mentale fitness en innerlijke kracht. Je komt in balans, krijgt zelfvertrouwen en een diepgeworteld geluksgevoel: 

 

Dé basis voor het uiten van jouw passie!

 

        


Reactie schrijven

Commentaren: 0