Meditaties


Hieronder vind je meditaties die tijdens de MBCT Mindfulness Training worden gebruikt en meer. Klik op de plaatjes om naar de meditaties te gaan. 


Lange Bodyscan

35 minuten. De bodyscan is een oefening in het richten van de aandacht. Dit is niet eenvoudig en je zult merken dat je snel bent afgeleid. Merk het op wanneer dit gebeurd en breng de aandacht vriendelijk en zonder te oordelen weer terug. Dat is de oefening! 1000 maal opnieuw...

Korte  Bodyscan

20 minuten. De korte bodyscan is een goed alternatief voor de lange, wanneer je niet veel tijd hebt. Gun het jezelf af en toe gewoon, maar waak er ook voor of je niet te gemakzuchtig bent. Zoek de balans tussen discipline en niet te streng zijn voor jezelf. Naar welke kant nijg jij in het dagelijks leven?

Adem Meditatie

10 minuten. In deze geleide meditatie richt je de aandacht op de ademhaling. Dit doen we zittend, waarbij we een open en waardige houding aannemen. Deze houding weerspiegelt de intentie voor onze interne, geestelijke houding. Je hoeft niets te veranderen aan de ademhaling, alleen waar te nemen.


Zitmeditatie 2

20 minuten. In sessie 3 van de mindfulness-training richten we ons in de zitmeditatie op het horen van geluiden, de ademhaling en het lichaam. Door je apart op deze drie onderdelen te richten, breng je jezelf steeds meer in het huidige moment en wordt je je bewust van wat zich daar precies afspeelt.

Zitmeditatie 3

22 minuten. In sessie 4 van de training breiden we de meditatie uit met het richten van de aandacht op de gedachten. Wees een getuige van je eigen gedachten, zonder je er door mee te laten slepen. Je kan hierdoor steeds objectiever naar jezelf kijken. 

3 Minuten Ademruimte

3 minuten. Deze korte oefening is ideaal om mindful momentjes in je dagelijks leven te creëren. Even je ogen dicht achter de computer...of op de wc. De ademruimte fungeert als een soort thermometer om je huidige staat op te nemen. Hoe vaker je dit oefent, des te makkelijker je er op kunt terugvallen als je het écht nodig hebt.


3 Minuten Ademruimte Coping

3 minuten. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Deze ademruimte helpt je bij de moeilijke momenten. Het schept ruimte in je gevoelens en gedachten, juist door er op in zoomen en te accepteren wat er zich aandient. Wat er ook is, het is ok!

Loop Meditatie

10 minuten. Een stukje met aandacht lopen kan bijna altijd en overal. Het brengt je op een eenvoudige manier weer even in het hier en nu en bij de bewegingen van je lichaam.

Mindful Bewegen

40 minuten. Tijdens deze yoga-oefeningen wordt je uitgenodigd opmerkzaam te zijn over de grenzen van je lichaam. Iedere keer liggen die grenzen weer net anders. Waar ligt jouw grens vandaag? Respecteer deze grens, zonder oordeel!


Berg en Hemel Meditatie

20 minuten. Met deze meditatie kun je je zo krachtig voelen als een berg. Jij bent goed zoals je bent, wat er ook gebeurt. 

Vriendelijkheid vanuit het hart (Metta) Meditatie

13 minuten. Met de vriendelijkheid vanuit het hart is het leven zoveel lichter.

Meditatie voor Vliegangst

20 minuten. Zelf heb ik jarenlang veel gevlogen met vliegangst. Ik weet dus hoe het voelt. Voor een vriendin met vliegangst heb ik deze meditatie ingesproken. Misschien hebben meer mensen er iets aan.


Zit meditatie Adem & Gedachten KORT

10 minuten. Heb je niet veel tijd? Doe dan deze meditatie met aandacht (!). Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit (de mate van wakkere aandacht) en niet om de kwantiteit (de lengte) van de meditatie. Liever iedere dag kort, dan 1 keer in de week lang!

3 Minuten Ademruimte -weinig begeleiding

Deze meditatie biedt de houvast aan begeleiding en de ruimte en stilte om innerlijk te ervaren.